Besök hos optikern

Igår var det dags för Änglas synundersökning. Det är skönt att få ha det gjort, alla bör nog göra det på sina barn.

Jag trodde inte att Ängla hade några synfel, trodde hon hade skarp och felfri syn faktiskt. Hon har dock klagat på huvudvärk och röda prickar när hon läser, så jag tänkte kontrollera det.

Optikern

Det visade sig att hon är översynt med +0,75 på vänster öga och +1,0 på höger. Det blev brillor för den.

Ingen dock lyckligare än Ängla som var noga med att välja ut trendiga bågar i lila, rosa och blommor på insidan. Det fick absolut inte vara barnsligt! (Vad hände med min bebis?)

Supernöjd och jätte glad var hon, tillskillnad mot mamma som blev nästan 4000 kr fattigare. Inte ens jag har haft så dyra glasögon men jag vill ju att hon använder dem också.

Den senaste tiden har det cirkulerat “Gratis glasögon för barn” på Facebook och andra sociala medier, till och med i tidningsartiklar. Men det är lite mer invecklat än vad rubriken anger.

Jag fick det förklarat för mig att det är för barn upp till 8 år men en optiker får inte undersöka ett barn under 8 år. (den ekvationen gick inte ihop). Dessutom så måste barnet ha kommit från en ögonläkare som konstaterat detta (en ögonläkare kan sjuka ögon, inte friska med synfel) för att man ska få max 900 kr i glasögonbidrag. (Den summan har man redan åkt upp i bensin och löneavdrag för missad arbetstid, den ekvationen gick inte heller ihop). Jag tjänar alltså mer på att köpa glasögonen rätt och slätt. En sak till att tillägga, rubriken på dessa inlägg och artiklar gäller glasen INTE bågen.

Jag betalar och ser glad ut jag. Jag får behålla min arbetstid samtidigt som Ängla slipper missa skolan och besparar bilen några extra mil + slitage. Dessutom får hon glasögonen, slipper huvudvärk och kan faktiskt gilla att studera ännu mer utan att det blir jobbigt, snabbare!

Däremot gillar jag våran optiker som faktiskt kämpar för att barn ska få gratis synundersökning och gratis glasögon för att slippa en massa annan problematik i sin vardag. Sådana personer gillar jag. Rätt man på rätt plats! Man brinner för sitt yrke och man vill skapa förändring och ge alla lika villkor.

Vad säger du?