En reality-check

För ett tag sedan så missade Oliwer en hemkunskaps lektion för att han var ledig. Jag som förälder vill att han tar del av allt i skolan på bästa möjliga sätt och inte missar något, därför gav jag honom en utmaning på hemmaplan.

Han fick en budget på 200kr som han skulle planera, göra inköp och laga mat som räcker till 5 personer.

Det var garanterat en reality-check för Oliwer och Rebecka när dom skulle inhandla ingredienser till detta. Jag undvek att ta med mina allergier för gluten och mjölkprotein, det är tillräckligt krångligt i början ändå.

Dom valde att göra hamburgare hemma och till deras glädje så var övriga familjemedlemmar hungriga, så dom slapp göra själva hamburgarna från grunden. Det blev mer ett inköpstest och få pengarna att räcka till.

middag

Några frågor som kom var:

  • Är det gul lök man använder i hamburgare
  • Kan vi äta chicken bits istället, pengarna räcker inte till hamburgare. Hur dyrt kan det vara!

Med lite jämnförelse (med Lelles hjälp) av oxfilé så hängde hakorna ner till knäna. Att oxfilé skulle vara ett rikemans kött var en överraskning för Oliwer och Becka. Oliwers kommentar hade varit:

  • Och det där slänger jag hemma hos pappa

Med 2kr kvar så ville Rebecka ha en till påse att bära hem maten i men då sa Oliwer att han ville klara budgeten och spara 2kr. Som förälder i den frågan så vet jag ju att dom klarat budgeten, att det skulle vara mer ergonomiskt med två kassar men Oliwer var så stolt när han kom hem att leendet var till öronen. Vi tar lektionen i ergonomi en annan gång, då skickar jag med den pinsamma Dra-Maten 🙂

Maten blev lagad och det med bravur, något rädda för sprättande stekolja men det gick till slut.

Meningen var att dom skulle fotografera och skriva ner receptet också, det kan dock vara svårt med halvfabrikat och grönsaker så det får vi också ta nästa gång.

En ordagrant matnyttig uppgift för ungdomar.

One Comment

  1. Fan vad smart du är!! Önskar att jag tänkt på det när min unge var yngre!! 🙂

Vad säger du?