Julkänsla…Hallå!

Är det bara jag som saknar julkänsla? Är det bara jag som inte har en aning om vad jag ska köpa i julklappar?

Är det bara jag som inte bytt till julgardiner eller ens lagt fram några för att snart göra det? Jag får höra att det snart är första advent men jag orkar inte reagera. Jag skiter i första advent, det finns viktigare saker att koncentrera sig på och jag vägrar demonstrativt att hamna i julstress. För mig ska julen vara lugn och allt får komma när det kommer.

Till och med ni vet i bakhuvudet att jag sitter där i sista sekunden och får ihop julklapparna. Kan man inte bara hoppa över alla förberedelser? Gå direkt på julafton liksom. Lugn och ro. En hel dags bara vila.

Hur roligt är det när alla platta små kuvert innehållande pengar och presentkort ligger som en pappersmatta under julgranen? Det är ju det enda barnen önskar sig nu för tiden. Inte ens en pulka kan man slå in eftersom snön allt oftare lyser med sin frånvaro på julen.

Nä, annat var det när man var liten. Mjuka klappar var det värsta som fanns, man var ju allergisk mot mjuka paket. En pulka däremot gjorde susen då man kunde undvika den drickande vuxenskapen ute i snötäckt backe. Man kunde liksom fly de värsta timmarna av julafton.

Tack och lov behöver mina barn inte fly från lugnet utan alkohol som råder här hemma och jag uppskattar nog ändå de platta paketen när jag tänker efter. De får ju faktiskt det de önskar sig oavsett om det är under granen som på mellandagsrean förvandlas till en önskning i uppfyllelse.

Jag hör min egen underton när jag läser igenom det jag skrivit fram till denna rad. Avskyr jag julen? Nej, det gör jag inte. Jag har bara delade känslor kring julen.

När jag var liten var alla ledigheter en alkoholiserad mardröm, ett barns trygghet i otryggheten. Jag visste ju inte hur en fin jul skulle vara förutom det jag såg på tv. Till och med filmen Ensam Hemma hade mer julkänsla. Vi räknade bara ner timmarna till dess att klapparna var öppnade och vi barn var bortglömda och ersatta av drycker som förvandlade våra föräldrar till helt andra personer.

Sen jag själv fick barn har jag under många år försökt att skapa den perfekta julen. Jag har städat, pyntat och stått i veckor för att göra julkola och knäck i omgångar. Det var ett av mina bästa minnen, mammas julkola som man bara fick njuta av fåtalgånger under julen.

Mina barn skulle allt få äta julkola under hela julen.

Jag insåg tillslut att det aldrig blev den perfekta julen om jag skulle julstressa med allt. Idag, sedan ett gäng år tillbaka, så får julen komma med ett lugn. Jag får dock jobba lite för att hålla nere Lelles lugn. Han ska ju ha sin julskinka och ringer varje år sin mamma vid samma tidpunkt och frågar hur man gör med skinkan. Han ska promt ha fårfiol på julbordet. Vem har ens fårfiol på julbordet?

Förra året sov vi båda två till Kalle Anka medan Ängla, farmor och farfar i lugn och ro följde det återkommande julprogrammet. Vi behövde det! Man får det hos oss.

Sen måste jag medge att en liten obehagskänsla ligger inför julen, jag är nästa beredd på att det ska gå åt skogen på ett eller annat sätt.

Julen 12, då var jag hos tandläkaren och halva mitt ansikte svällde upp för att tandhygienisten råkade skjuta mig med Airflow i kinden. Den julen var pest och pina.

SvullenVarnar känsliga tittare 🙂 Så himla snygg verkligen 😀
Bilden hittade jag i Min Gamla Blogg, läs hela inlägget här om du vill.

Nyår 13 så slogs min kropp ut helt och året 14 blev mitt helvetes år.

Julen 14 var överraskande bra och jag andades lättad ut när den var över och jag gått fri från allt.

Nu kommer julen 15 och jag ser nog inte fram emot den, jag håller nog bara tummarna. Samtidigt som jag ser fram emot den, vila!

Den perfekta julen för mig är att alla i familjen har hälsan, är friska och bara kan få vara…precis som man vill. Okej, lite brinnande ljus är alltid mysigt under vinterhalvåret. Våra granar är alltid likt en Disney gran 🙂

JulgranJulgranen 2012

Vad är den perfekta julen för dig?

Vad säger du?