PMS + vardag = Hard stuff

Dag 3 tillbaka på jobbet. Jag älskar mitt jobb, jag har glädjen att få göra det jag älskar. Men just nu är det tufft, hur mycket jag än vill att hela jag ska sprudla av energi så säger mina hormoner något helt annat.
Med bara några dagar kvar tills hela hormon-bollen lossnar och PMS-monstret återigen ger sig av så är det nu just det monstret ställer till som värst. Dem senaste dagarna har den förlamande tröttheten tagit över och varje ledig liten stund går åt till att vila. När jag öppnar munnen kommer en ton i moll, trots att jag inte alls menar illa.
Nyss vräkte jag ur mig: “Ska du ligga där och jäsa hela kvällen” till Lelle som låg i badet med sin förbannade surfplatta i handen. Det brukar vanligtvis inte störa mig. Jag hörde själv hur illa det lät och började genast kittlande skratta, böjde mig fram, pussade och bad en leende sambo om ursäkt.

Kommunikation och förståelse är ett måste när man lever med PMS, kan man då även skratta åt vissa saker (oftast efter perioden) så gör det vardagen och familjelivet mycket enklare 😉

Det är ju inte bara jag som lever med PMS typ 2, det är hela familjen. Men med en öppenhet så börjar även barnen förstå att det hormon-monster som “bor” i mamma flyttar såsmåningom ut. Jag försöker väga upp mitt humör med extra mycket beröm när barnen gör framsteg i eget ansvar och sysslor.
Desto svårare är det nog för Lelle som försöker med alla toner och alla komplimanger och annat han kan komma på. Jag blir bara irriterad över att han ställer krav, är smörig eller annat. Stackarn! Han vet vid det här laget att jag älskar honom oändligt och att det bara är en period (tyvärr ibland hela tre av fyra veckor). Den här perioden har väl ändå varit rätt mild. Tror att det kan vara Lipolar balans som gör att brösten och kroppen inte smärtar. Det känns i alla fall ytte pytte lättare 🙂

Min kära bonus dotter Johanna sms:ade mig imorse, då dem pratade om PMS på TV4 nyhetsmorgon. Se det 😉

Det värsta är att det inte är många läkare som bär denna kunskap om hur man som kvinna kan lida p.g.a. pms. De behöver gå en grundlig PMS kurs.
Mitt började redan i 16-års ålder och jag fick diagnosen för någon vecka sedan. 35 år gammal! Då har detta förvärrats med varje graviditet jag genomgått (en annan historia men lång) och ingen har så mycket som nämnt det!! Skamligt!

Det är först nu, det här året. Som allt kan förklaras, förändras och förbättras 😉

Vad säger du?