Årliga prover

Kanske inte ett jätte roligt inlägg för den som inte är intresserad av hälsa och medicinska fraser men det är nog mest för att jag själv ska komma ihåg. Jag tror ändå att du kan lära dig ett och annat.

I tisdags hade jag bokat in möte med min läkare, jag och de hade missat att ta mina årliga prover.

Provtagning

Redan på kvällen kunde jag jämföra mina provsvar och ser att jag förbättrat en stor del prover.

För att sammanfatta resultatet kortfattat:

Jag är inte orolig för sköldkörteln, vilket vi har i släkten. Mina levervärden är grymma, vilket ger mig trygghet i att inte utveckla PBC som sjukvården indikerar på vid antikroppar mot mitokondrierna. De antikropparna har jag redan sänkt från >1600 ner till 200. Grymma siffror.

Jag har även sänkt mina antikroppar mot sköldkörteln från 20 till 18.

Mitt hb har dock sjunkit, ett prov som min endokrinolog önskade med misstanke om anemi. Men det ligger ändå bra så jag avvaktar.

Min långtids sänka har stigit dock (ligger fortfarande inom referens och inte i närheten av för hög, men ligger högre än någonsin innan) vilket kan tyda på följande:

Tolkning av svar:

Observera att normal SR på intet sätt utesluter allvarlig sjukdom.

Förhöjda värden ses vid allehanda tillstånd/sjukdomar med inflammatorisk aktivitet och/eller hyperimmunoglobulinemi, t ex infektioner, maligniteter, reumatiska sjukdomar, autoimmuna sjukdomar, kollagenoser och lymfoproliferativa sjukdomar.

Anemi och hyperlipidemi ger också en ökad sänkningsreaktion.

Dessutom stiger sänkan med ökad ålder, vid anemi och vid kraftig övervikt.

Min tolkning:

Långtids sänkan tyder på inflammation, autoimmuna sjukdomar, lymforproliferativa sjukdomar och en del annat så jag tänkte dela in det enligt mina egna misstankar:

Inflammation

Det har jag vetat under hela min sjukdoms tid. Mina vaskulita prover (ANCA) visade på inflammation redan i början. Min tarm håller fortfarande på att läka från gluten (där jag bör vara klar) och mjölkprotein (som jag precis har slutat med). Så sänkan kan vara hög p.g.a att jag fortfarande inte har läkt tarmen. En långtids sänka kan ta månader att sjunka medan CRP höjs och sänks när man får en akut inflammation. Hoppas på att ett mjölkproteinfritt liv kan sänka inflammationen! Bara tiden kan utvisa om jag har rätt på den.

Autoimmuna sjukdomar

Hypotyreos typ 2, inuti cellerna kan vara en orsak. Jag har en plan för att ge cellerna ännu lite extra hjälp på traven, det får jag återkomma till i sinom tid. Sköldkörtelhormonet och cellerna misstänker jag inte så mycket längre men det visar sig också lite längre fram.

Lymforproliferativa sjukdomar

Vi börjar med att förklara vad det är, det betyder nämligen störningar i lymfvävnadstillväxten. Allmänna eller ospecificerade. Eftersom jag samlar på mig vätska i lymfsystemet och bindväven så kan problemet sitta där. Jobbar på den med MLD (Manual lymphatic drainage). Förhoppningsvis hittar jag en duktig lymfterapeut, man får ju inte remiss till en sådan inom svensk sjukvård….om man inte haft cancer. Dumt och hjälpa till innan inflammationen skapar cancer, tänker jag. Men det är ju bara jag.

Det är så sjukt roligt att se sina framsteg och jag tänker inte sticka under stolen med att jag känner mig sjukt stolt över mig själv. Utan mig hade jag inte mått så här bra som jag faktiskt gör idag. Än är jag inte klar men jag har sprungit ändlösa Marathon för att nå hit, vem skulle inte vara ego och berömma sig själv då?

Jag är grym! Jag vill dessutom påpeka att även du kan göra denna resa, om du bara vill och behöver vill säga.

Jag valde att flytta fram mitt besök hos endokrinologen till början av Augusti istället för nästa vecka, det är fyra månader att ta nya tag mot förändring som förhoppningsvis ger förbättring.

Jag kommer förmodligen att behöva mycket stöd, självkaraktär och envishet i nästa plan jag tänker sätta i rullning under maj månad. Spännande!

Nu kör vi!

 

Vad säger du?