Ingefärashot

Igår fick jag äntligen ändan ur vagnen och ställde mig i köket för att koka till ingefära shot, en liter nyttigheter.

200g ingefära
1 liter vatten
1/2 dl honung
2 citroner

Tvätta och riv ingefäran, riv grovt på rivjärn.

Blanda rivet i vattnet och koka under lock i 20 minuter. Sila av.

Blanda i honungen och rör tills den löst sig. Låt svalna till rumstemperatur.

Kläm i saften från citronerna och sila i finmaskig sil. Häll upp på flaska och förvara i kylskåpet.

Blandningen håller sig i 1 månad.

Ingefärs-shot


 

Så varför är denna shoten bra?

1. Ingefära sägs vara bra för hjärtat.

Att äta ingefära sägs sänka kolesterolet. Det leder bland annat till en minskad risk för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och stroke.

2. Ingefära är bra mot förkylningar.

Många upplever att ingefära lindrar vid förkylningar och till och med kan motverka förkylningen innan den har börjat på riktigt. Ingefära sägs vara anti-inflammatoriskt och innehåller antioxidanter.

3. Ingefära botar illamåendet.

Ingefära är toppen om du mår illa. Studier visar att ingefäran bland annat lindrar illamående under en graviditet och efter operationer.
Källa: Studien ”Effectiveness and safety of ginger in the treatment of pregnancy-induced nausea and vomiting.”

4. Det är bra för magen.

Ingefära är en klassisk huskur vid magsjuka och andra besvär med magen. Ingefäran minskar gasbildning och kan hjälpa vid diarré.

5. Ingefära kan lindra migrän.

Att äta ingefära varje dag sägs motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl. Ingefära hjälper också mot illamåendet man kan känna under ett migränanfall.

6. Det är bra om du vill gå ner i vikt.

Ingefära ökar matsmältningen. Ingefäran kan inte göra jobbet åt dig, men är ett bra komplement om du vill hålla dig i form. En studie från Columbia University visar att det är lättare att stå emot hunger om man äter eller dricker ingefära på morgonen. Enligt studien förbränner du ungefär 43 kalorier genom att äta ingefära.

Källa: Studien ”Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study.”

7. Det ökar blodcirkulationen.

Ingefära är perfekt att äta, eller ha i en dryck, om du fryser. Ingefära sägs öka blodcirkulationen vilket gör att du känner dig varmare.

Min källa: newsner


 

Så vad tyckte jag?

Jag drog en shot efter lunchen och jag som är nykterist sedan massor med år fick en Flashback om hur det var att dra en stark nubbe. Jag förstår att bacillusker inte råder på den shoten. Stark, uppfriskande, uppvaknande och gör en varm i kroppen. Klart bättre egenskaper än vad alkohol har.

Så mina fina vänner, gör enligt ovan så får du en massa fördelar nu i vinter.

 

 

Vad säger du?