PMS, Fibromyalgi & Vitaminer??

Jag har ju fått diagnosen PMS typ 2, för er som är nya följare, det är en variant av PMS som påverkar vardagen och för mig under flera veckor i månaden. Varje menscykel är dock inte lik den andra så det kan ju variera månad för månad. Blir lite svårt att planera och man får vara beredd på förändringar från dag till dag. Jag som älskar att veta, planera och hatar överraskningar 🙂

Den här diagnosen fick jag för några månader sedan och innan jag tog alla prover som skickades till Tyskland, för att där kontrolleras inuti Cellerna och inte i blodplasman.

Idag äter jag mängder med tillskott för att balansera upp de brister jag fortfarande har, trots ändrad kost och redan påbörjade tillskott. Det är ingen influensa man hämtar sig ifrån när man har så stora brister. Så det kan ta år innan jag är där, men jag är på riktigt god väg efter detta år.

Jag tänkte nu ta upp och råda, utifrån mina brister, vad som kan hjälpa mot PMS. Men jag vill klargöra först att det är utifrån mina brister så det kan absolut vara annorlunda i Ditt fall. Jag har dessutom en expert som ordinerat mina vitamin-, mineral- & fettmängder som krävs specifikt för mina brister. Men det kanske kan vara en vägledning 😉

Fetter

Brist på Omega3 och Omega6 kan vara en bidragande faktor till PMS. Jag personligen har fått upp mina omega3 så pass att min omega6 börjar drabbas. Det är viktigt att komma ihåg, att för mycket av det ena kan ge brist på det andra. Därför har jag fått mer omega6 (en speciell med förekomst i gurkört) samt omega3 men i mindre mängd. Just för att balansera.

Magnesium

Vissa blir deprimerade, får trötthet, yrsel och annat när man har PMS. För mig är det framförallt Trötthet och Yrsel. Jag har kraftig magnesiumbrist och är nu satt på magnesiumtillskott varje morgon och kväll. Anpassat efter min brist.

Koppar

Har om jag inte missminner mig en koppling till hormonet Östrogen, det kvinnliga könshormonet. Som vi alla kvinnor behöver ha balans i. Jag har kraftig brist här med och äter nu även tillskott för det.

Selen

Min brist även här. Selenbrist kan ge infektionskänslighet, depression, ångest, trötthet, allergi, astma, eksem, akne, nedsatt smärttolerans, reumatiska besvär och annat. Jag har det med fet stil.

B6

Här har vi bristtillstånd som trötthet, nedsatt motståndskraft, PMS,, Seborréskt eksem, Blodbrist, vätskeansamlingar i vrister, fingrar och buk, förhöjt homocystinvärde, nedsatt sockertolerans och annat. Jag har det i fet stil. Jag hade kraftig brist även här. B6 är den tredje musketören tillsammans med B12 och folsyra. Jag fann mina brister i B12 och folsyra i mars-april i år och fick med tjat dessa utskrivna och antecknade i mina journaler. Jag har sedan dess ätit dessa som tillskott till min omlagda kost. Dessa två låg jättefint nu när jag fick svar på alla andra men måste jobba mer med den tredje musketören.

Q10

Trötthet, kärlkramp, högt blodtryck, nedsatt prestationsförmåga, astma, allergi, förvärrade inflammationstillstånd, Blödande tandkött.

Järn

Något som verkligen behövs och här ligger jag lite lågt. Får boosta extra med detta under mensveckan från och med nu, bara för att behålla depåerna då man förlorar mycket under den tiden.

D-vitamin

Inte bara viktigt för att man ska vara glad under vinterhalvåret, det ger så mycket mer. Här behöver jag komplettera mycket.

B3

Detta prov beställdes utöver de övriga. Här ligger jag också lågt.

Zink

Jag fann min zinkbrist i somras men har nu jobbat upp den så det har gett ännu mer kopparbrist. Det som läkare inte tar ställning till är att om man ger det ena så måste man ge det andra, eftersom de flesta vitaminer och mineraler samarbetar. Sätter man alltså in det ena så måste man komplettera med det andra för att det inte ska uppstå bristtillstånd på något annat.


Det finns massor med mer information om respektive nämnd ovan och många därtill. De ovan är dem jag har brister på. Man får själv läsa sig fram alt. även göra som jag, vilket jag rekommenderar, ta hjälp av en expert för att vara säker på att du verkligen balanserar och varken har brist eller överdosering i slutändan.

Jag fick ju även förklarat för mig ang. mina mitokondrier, en beståndsdel inuti cellerna, som jag har antikroppar mot. För att mitokondrierna ska kunna göra sitt jobb maximalt så behöver den bl.a. rätt mängd av: Selen, koppar, sköldkörtelhormon och annat. Det jag har brist på. Även cellens hölje, som är uppbyggt av fetter behöver just rätt mängd fetter för att inte ta skada. Där hade jag ju också brist. Kanske kan detta ha gjort att jag utvecklat antikroppar mot dessa?

Så varför har jag då fått alla bristtillstånd?

Det kan man inte riktigt veta men man får se till helheten; Jag har aldrig, innan detta, tänkt på vad det är jag egentligen stoppar i mig i matväg. Har aldrig behövt, har jag trott i alla fall. Jag har stressat utöver det vanliga både fysiskt och psykiskt på alla plan, jag var 110% “perfekt” överallt. Fick inte fela. Jag har dessutom lätt blivit gravid, ej tålt något preventivmedel (kanske pga. brister redan då), har både fått missfall (mycket troligt pga. brister) och avbrutit graviditeter samt två fullgångna. För att förenkla: Oavsett hur lång en graviditet är så hamnar man i en hormonell berg- och dalbana. Något som är oerhört påfrestande för kroppen rent fysiskt. Det har satt sina spår.

Slutsats: Tillskott hjälper men man måste också jobba på alla områden, allt hänger ihop. Nu kan vi inte få fler barn, jag utövar och tillåter mig avslappning. Jag bortser från alla måsten som egentligen inte är några måsten när man väl öppnar ögonen. Vi pratar om allt och biter i det sura äpplet både ekonomiskt och känslomässigt efter det som hänt, det har varit allt annat än känslomässigt och ekonomiskt gratis (då har vi ändå “gratis” sjukvård i det här landet och kanske hade det varit så om man fått den här hjälpen just inom sjukvården) men idag har det nog kostat oss närmare 70 000 kr för att få mig på rätt köl. Pengar som inte funnits eller skulle gått till så mycket annat. Jag värderar annorlunda, mina familjemedlemmar även de.

Utan mina nära och kära hade jag nog aldrig klarat det. Utan det stöd och den kärlek vi har i familjen. Han har suttit vid min sida varenda minut när det var som värst. Mina barn likaså. Varje dag har varit en kamp, idag kan jag faktiskt ha en hel bra dag om jag har tur. Men ännu bättre ska det bli!

Alla mina symptom stämmer in på Fibromyalgi, en diagnos som skulle ställas om jag fått stanna hos reumatologen i 3 månader. Med den diagnosen är det mycket som inte kan förklaras. Kan det vara så att det jag skrivit ovan, om bristerna, faktiskt vara det som gör att man får just den diagnosen? Jag har den inte på papper och förhoppningsvis får jag den inte heller. Jag har gjort mig själv till mitt projekt!

Vad säger du?