UNIQE belyser PMS

Den här satsningen är grym! Tillsammans kan vi belysa problematiken kring PMS, som faktiskt kan vara så olika. Olika grader av svårigheter och olika symptom.

Jag har har nog vetat det i ca 1 år, att jag faktiskt lider av PMS men det är först nu som jag kan lägga ihop alla puzzelbitar genom en massa ÅR och situationer. Jag behöver bara lite mer kött på benen, det är inte direkt någon vardagsmat att det finns information om PMS och någon som faktiskt kan hjälpa en att få ihop puzzelbitarna.

En viktig puzzelbit jag behöver få svar på är: Hur påverkas hormonerna av graviditeter? Fullgångna, missfall, aborter? Är det så att om man i vanliga fall lider av PMS/PMDS och blir gravid, hur påverkas då kroppen om man även har graviditetshormoner? Om en graviditet avbryts på ett eller annat sätt så kommer hormonbalansen ur sina gängor. Detta måste ju skapa kaos hos en kvinna som redan lider av PMS/PMDS.

Det lilla jag än så länge har läst om PMS så kan det med stor sannolikhet utvecklas eller eskalera efter en graviditet, och det kan jag ju skriva under på.

Det är inte det självklara man får höra hos läkaren, gyn eller bb av dem som verkligen bör kunna det, varför är det så? Och varför, om man hör något eller ifrågasätter en kunnig så blir det oftast: Det är bara lite pms. Som sagt med en klackspark. För många är det allt annat än en klackspark, inkl. mig.

Redan för ett år sedan så fick jag vätskedrivande tabletter utskrivna av min läkare, hjälpte sådär måste jag säga men kan nog vara värt att prova igen. Men varför lade hon inte ihop alla mina symptom när jag varit sämre? Eftersom jag haft henne under fler år. Varför ringde ingen klocka och remiss skickades till gyn?? Är det för att vi kvinnor biter ihop in i det sista och PMS blir en sak som man lätt kastar ut ur väntrummet?

Det här ämnet MÅSTE belysas för att man ska få svar på sina frågor, för att PMS ska accepteras mer och för att forskning och hjälpmedel ska kunna tas fram.

Varför har inget parti det som slogan? “Vi vill att vardagen ska kunna anpassas för varje unik kvinnas PMS – För kvinnor, män, barn, arbetsgivare och samhällsacceptans.”
Min röst hade ju klart legat där!

Har du PMS eller lever du med en fru som har? Vill du vara med och påverka anonym eller belyst? Läs mer och kontakta gärna UNIQE. du kan även fylla i formuläret nedan.

Vad säger du?